Přeskočit na hlavní obsah

Srovnání drtičů potravinového odpadu aneb který drtič je pro vás nejlepší?


 


InSinkErator, Bone Crusher, EcoMaster, Franke, Waiste Maid a některé další. Tyto značky jsou běžně k prodeji na českém trhu. Liší se kromě konstrukce a velikosti také cenovkou. A jako v jiných oblastech života platí, že vysoká cena automaticky neznamená vyšší kvalitu. 

Na netu najdete spoustu článků, které se zabývají hodnocením drtičů, pisatelé se v nich ovšem mnohdy opakují, a tak jsou si nakonec všechny články docela podobné. Někdy to vypadá, že snad doma ani drtič odpadu nemají. 

Něco o mně

Následující hodnocení vychází převážně z mých osobních zkušeností, které jsem nasbíral v domácnostech a restauracích u zákazníků v ČR. Za 6 let působení ve firmě Welt servis s.r.o. (a další roky, kdy se touto činností dále zabývám) jsem namontoval v domácnostech stovky drtičů a další stovky jsem jich rozebral a opravil, poté, co nám je zákazníci poslali poštou. V ČR je jen několik lidí, kteří drtiče odpadu znají do takových detailů a kteří je dokáží víceméně poslepu rozebrat a opět poskládat. Já jsem jedním z nich. Ve své kuchyni jsem si za posledních 8 let vyzkoušel několik typů drtičů odpadu, abych je mohl mezi sebou porovnat a s klidným svědomím doporučit svým zákazníkům.

Pokud nemáte chuť a čas se pročítat technickými detaily a přesto chcete koupit kvalitní drtič odpadu, pořiďte si jej podle recenzí na Heurece nebo na Arecenze. Zatímco na Heuréce najdete skutečné recenze uživatelů, druhý odkaz svá zjištění ničím nepodporuje a v podstatě jen odkazuje na Heureku. V některých recenzích na Heurece pisatelé zmiňují i mou osobu (Martin Válka), jelikož jsme se setkali osobně při montáži nebo opravě jejich drtiče. 

Dále se můžete inspirovat články na blogu Welt Servis s.r.o., ve kterých jsem během svého působení ve firmě sepisoval své zkušenosti a poznatky.

Obecně platí, že drtič střední řady vám bude sloužit 8-10 let bez jakékoliv údržby, kromě výměny gumové manžety jednou za několik let. Jen si dávejte pozor na ty úplně nejlevnější drtiče v modelových řadách některých výrobců, jejichž drtící elementy jsou vyrobeny z obyčejné oceli. Po několika letech prostě zreziví a rozpadnou se. Je nereálné očekávat, že drtič odpadu bude sloužit 20 - 30 let, i když jsem se s těmito případy občas setkal. Časem se opotřebí, může protékat, bude hlučný a už nepodrtí to, co dříve zvládal levou zadní.

Drtiče podle konstrukce

Pro použití v domácnostech se používají následující konstrukce drtiče:

  1. Drtič s indukčním motorem a kovovým hrdlem 3 Bolt Mount - InSinkErator, Blanco, Wave 
  2. Drtič se stejnosměrnám motorem s permanentními magnety a plastovým hrdlem Easy Mount - Waste Maid, Bone Crusher, Waste King, EcoMaster, EcoMaster Plus
  3. Drtič se stejnosměrným motorem s permanentními magnety a kovovým hrdlem 3 Bolt Mount - EcoMaster EVO3, Franke, Moen (pouze pro US trh)

Výše uvedené údaje jsou podle mého pro běžného zákazníka docela zbytečné. Mnohem důležitější pro pohodlnost používání drtiče je například velikost a materiál vstupního hrdla a velikost drtící komory drtiče.

Velikost vstupního hrdla

Obecně platí - stejně jako v životě :-), čím větší, tím lepší. Větší nerezové hrdlo systému 3 Bolt Mount bylo donedávno nabízeno pouze na drtičích InSinkErator a jeho derivátech Blanco a Wave. Tato hrdla jsou odolná poškrábání a nabízejí větší průměr otvoru do samotného drtiče. Nevýhodou bývala napevno vestavěná manžeta, která se časem poničila a ztuhla. Na všech manžetách se při používání z vnitřní strany usazují zbytky drcených zbytků, které mohou časem zapáchat. Je neuvěřitelné, že InSinkErator nabízel tyto vestavěné manžety desítky let bez jakékoliv inovace a možnosti výměny. Myslím, že je dohnala konkurence a jejich sice menší, ale vyjímatelné manžety.

Druhou možností je hrdlo menší, plastové, potažené tenkým plechem. Rozdíl v průměru mezi hrdlem plastovým a kovovým je pouhých 10 mm (měřeno bez gumové manžety), v praxi to ale znamená, že do drtiče vhodíte větší shnilý brambor nebo jablko. Navíc manžeta v plastovém hrdle dále otvor zmenšuje.

Pokud můžete, vyberte si drtič odpadu s větším nerezovým hrdlem.

Velikost a hloubka drtící komory 

Toto je docela důležitý parametr. Od hloubky drtící komory se přímo odvíjí komfort obsluhy, protože při drcení nemusíte zápasit s delšími kusy zbytků a doslova je přemlouvat, aby spadly do drtiče. Například drtiče EcoMaster EVO 3, které se jinak velice hodí do malých a úzkých prostorů, mají poměrně malou komoru a vzdálenost k drtícímu talíři. Občas se dokonce může stát, že zbytky z drtiče mohou vyskakovat zpět do dřezu. Je to nicméně jen o zvyku, s každým drtičem je potřeba se naučit pracovat a vědět o jeho výhodách a nedostatcích.

Počet otáček, typ motoru, příkon

Poměrně přeceňovaný parametr drtiče, nezáleží až tolik na otáčkách, ale na vnitřní konstrukci. Například komerční drtiče mají nejnižší otáčky, přesto podrtí i velká množství odpadů, pomalu ale jistě.

Hlučnost drtiče

Tím, že drtič bývá spuštěn pouze deset až patnáct sekund, není tento parametr až tak důležitý. Hlučnost se navíc měří při běhu naprázdno, což nevypovídá vůbec o ničem. Naprázdno jej nikdo nepouští. Stejně jako vás nezajímá hluk v autě při stání na křižovatce, ale spíše při jízdě ve 140 km/h na dálnici. Hlučnost taky bude rozdílná při drcení omáčky s knedlíky a úplně jiná při drcení kuřecích kostí.

Drtiče s nižšími otáčkami budou pochopitelně tišší až neslyšné - InSinkErator (Blanco, Wave) s indukčním motorem, který v EU točí 1460 otáček za minutu, v USA cca 1800 otáček za minutu. Rozdíl je dán frekvencí elektrické rozvodné sítě.

Oproti tomu drtiče s motory s permanentními magnety - všechny ostatní značky, točí cca 2800 otáček za minutu, budou pochopitelně hlučnější. Podobně jako mixér, který využívá podobný elektromotor. Taky záleží na tom, jak výrobce drtič odhlučnil, některé jsou pak velmi tiché.

Certifikace CE

Celkem zbytečný údaj, protože každý produkt prodávaný v EU musí mít certifikát CE. Taky pozor na dva typy CE, kdy jeden může znamenat známku certifikace a druhý prosté China Export :-)

 

Autor: Toniperis – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27207652

 

Pokud máte jakýkoliv dotaz ohledně drtičů odpadu, kuchyňských baterií a dřezů, neváhejte a zavolejte nebo napište na níže uvedené kontakty.

Telefon: 737 991 923

email: valka@imperamaxima.cz

 

 


Populární příspěvky z tohoto blogu

Problematika zpracování organických odpadů

Potravinové odpady představují cca 10 - 20% domácího odpadu a jsou velmi problematickou součástí odpadu. Každý krok zpracování potravinového odpadu je rizikový z hlediska sanitárního, ohrožení zdraví občanů a životního prostředí. Zpracování v kompostárnách se jeví jako nejvíce přátelské k životnímu prostředí, k tomuto se však váže komplexní logistika, jako speciální nádoby pro sběr odpadu, svoz speciálními nákladními vozy, kompostárny, zpracování odpadu a použití výsledného produktu při rekultivacích. Další možností je spalování ve speciálních spalovnách, které při procesu produkují energii, vzhledem k vysokému obsahu vody v potravinových odpadech je však nutno dodat k dokonalému spálení více energie, než se ze spalování získá. V ČR se potravinový odpad obvykle sváží na skládky s ostatním směsným odpadem, kde se samovolně rozkládá, přičemž se do atmosféry uvolňuje metan, skleníkový plyn. Zajisté znáte ten charakteristický zápach skládky, to je bioplyn neboli metan. Předpoklad při správ

Požadavek na montáž drtiče odpadu v domácnosti - formulář

Pokud máte jakýkoliv dotaz ohledně drtičů odpadu, kuchyňských baterií a dřezů, neváhejte a zavolejte nebo napište na níže uvedené kontakty. Případně vyplňte formulář níže, kde si můžete objednat montáž drtiče odpadu a vybrat drtič podle Vašich preferencí. Všechny drtiče držíme skladem u dodavatele. Drtič Vám přivezu v den montáže, o nic jiného se již tedy nemusíte starat, nemusíte jej objednávat zvlášť.  Při objednání drtiče odpadu včetně montáže v domácnosti ušetříte za DPH, kdy účtujeme 15% namísto 21%. V případě nejasností volejte: 737 991 923 nebo pište na email: valka@imperamaxima.cz